ECF kalverdrinksystemen

Het kalverdrinksysteem van Wennemars

ECF (Enjoy Calf Feeding)

In 2016 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een vernieuwd kalverdrinksysteem dat voldoet aan:

  • Zo natuurlijk mogelijk melkverstrekken aan kalveren
    • De melk op de juiste plek in het lichaam en voldoende ingespeekseld.
  • Zo hygiënisch mogelijk kunnen voeden
    • Makkelijk schoon te maken drinkmateriaal
  • Op de juiste hoogte kunnen ophangen
    • Drinkpositie: speen op 60 cm van de bodem.

 

De moeilijkste periode van de kalveropfok zit in de eerste 14 dagen. Diarree problemen en luchtweg-problemen zijn de grootste oorzaken van de kalversterfte. Het is niet altijd eenvoudig om de oorzaak te vinden, maar we kunnen wel zaken gaan uitsluiten.

Als de kalveropfok moeizaam verloopt dan kost dat veel energie en zorgen. Geen enkele veehouder gaat dat in de koude kleren zitten. Maar hoe dan die verbeterslag maken?

Ga terug naar de basis en terug naar de natuur. De basis elementen moeten goed zijn. Droog, schoon en lekker fris. Alles valt en staat met een goed droogstandsrantsoen en een gestructureerd biestmanagement.

Welke zaken kunnen we dan uitsluiten?

  • Voedingsdiarree (niet-infectieuze oorzaak)
  • Pensdrinkers
  • Verslikken
  • Voedingsfouten

Hoe?

Langzaam voeden  direct na de biestperiode

Uit veel onderzoek, testen en ervaringen blijkt dat als we kalveren langzaam voeden gelijk na de biestperiode we veel problemen kunnen voorkomen. In de natuur drinkt een kalf met de neus omhoog melk, krachtig zuigend voor elke slok melk en produceert daarbij veel speeksel.

Voorkomen van pensdrinkers

Dit krachtige zuigen in een natuurlijke drinkhouding zorgt ervoor dat de melk op de juiste plek in het lichaam beland. De slokdarmsleufreflex is dan van nature goed. Zo stroomt de melk langs de pens door naar de lebmaag. Dat voorkomt pensdrinkers.

Voorkomen van voedingsdiarree

Het speeksel heeft een positieve invloed op de vertering en heeft een bufferend werking zodat ze niet zo snel verzuurd. Daarnaast bevat speeksel enzymen die zorgen voor een betere afbraak van voedingsbestandsdelen. Zo voorkom je dat er bacteriële fermentatie plaats vind in de darm. Ook heeft speeksel een weerstand-verhogend effect. Dit alles voorkomt voedingsdiarree.

Geef infectieuze diarree minder kans

Als de vertering beter verloopt komen er geen ongesplitste melkbestandsdelen in de dunne darm terecht. Daarmee minder voedingsstoffen voor schadelijke bacteriën. Hierdoor krijgen ze minder kans om zich snel te vermenigvuldigen. Als een infectieuze diarree ook nog te maken krijgt het een voedingsfout, dan maak je het je zelf heel moeilijk. Door het maken van minder voedingsfouten kan het kalf beter groeien en heeft ze meer weerstand om te vechten tegen dit soort tegenslagen. Gezonde Robuuste en fitte kalveren winnen de strijd zonder potjes en pilletjes.

Voorkomen van verslikken

Op de ECF speen van Wennemars kan het kalf krachtig zuigen. Dit komt doordat de ECF speen een open verbinding heeft met de melk in de emmer. Hierdoor krijgt het kalf de controle over de melkstroom. Voor in de speen zit een membraam dat ervoor zorgt dat de ECF speen telkens weer terugveert. Zo moet het kalf voor elke slok melk krachtig zuigen. Dat resulteert in een langzame melkstroom en een goede slokdarmsleufreflex en veel speeksel. De kans op verslikken is nihil.

Speen op de juiste hoogte hangen

Voedingsfouten kunnen ook ontstaan door het te hoog ophangen van de groepsbar. Wij zien graag de speen op een hoogte hangen van 60 a 70 cm van de bodem. Kijk maar eens naar een kalf dat onder de koe drinkt. Het kalf bukt als het ware en steekt zijn/haar neus omhoog. Door de ECF Adaptor kunnen we onafhankelijk van het hekwerk zorgen dat de spenen op 60 a 70 cm van de grond hangen. De ECF6 drinker is hierdoor makkelijk in het hok te hangen, kan niet verschuiven en niet afgegooid worden door de kalveren.

Hygiënisch melkverstrekken

Hygiënisch melk verstrekken is een must. Kiemgroei in spenen en speenemmers of speenflessen wordt nog zwaar onderschat. Door schoon te werken is de kans op verslepen van schadelijke bacteriën kleiner. Bij de ontwikkeling van ons kalverdrinksyteem is dit een groot speerpunt geweest. We moeten kunnen beschikken over eenvoudig te reinigen drinkmateriaal. Bij het ECF kalverdrinksysteem van Wennemars zitten de speen in de wand van de emmers weggewerkt. Dat is gepatenteerd. De ECF speen trekken we van binnen naar buiten in de holte van de ECF1 drinker of de ECF6 drinker. Zo is de binnenkant van de emmer glad en vlak. Met de constructie van de bodem hebben we minder restmelk.

Speen altijd in de juiste positie

Door de holte in de ECF1 en ECF6 drinker die precies de achterkant van de speen is, zit de speen altijd in de juiste positie en kan niet draaien. Dat is belangrijk omdat de constructie van de speen zo is gemaakt dat deze maar op 1 manier melk geeft. Zit de speen iets gedraaid dan komt er geen of minder melk. Doordat de spenen in de wand van de ECF drinkers zit, is de gehele binnenkant van de ECF emmers glad en vlak.

Makkelijk spenen verwisselen

Het spenen verwisselen is eenvoudig. Geen mes meer nodig. Doordat de ECF speen op de bodem van de ECF drinkers ligt, is de ECF speen in 1 beweging uit de bak te halen. Zet de emmer op de kop, en druk de speen naar beneden. Echt vrouwvriendelijk. Dit is belangrijk om het systeem goed toe te passen. De ECF speen gaat met het kalf mee naar de groepsbar de ECF6 drinker. Als het wisselen niet makkelijk gaat, dan wordt het telkens uitgesteld. Maar een structuur in het speen gebruik. Elk nieuw geboren kalf krijgt gelijk na de biestperiode een nieuwe speen. En laat deze speen met het kalf “meegroeien”

Deksels

Alle ECF drinkers zijn uitgerust met een deksel. Dit ter voorkoming van ongewenste bezoek. Denk daarbij vooral aan katten, vliegen, stro, ed.

Een geheel kalverdrinksystem van begin tot eind melkperiode.

Gelijk na de biestperiode beginnen we met een nieuwe ECF speen op de ECF1 drinker. Als het kalf na ongeveer 14 dagen verhuist naar de groep, dan nemen we de spenen vanuit de ECF1 drinker mee naar de ECF6 drinker. De rest van de gaten dichten we met een ECF Plug. Zo gebruiken we 1 speen per kalf en is er een structuur in het speen gebruik. Elk nieuwe geboren kalf start na de biestperiode met een nieuwe ECF speen.

Het monteren van de ECF6 Wennemars Adaptor (standaard) gaat eenvoudig. Neem eenmalig de tijd om de adaptor goed te monteren.

Met de groene knop bovenop de adaptor is de ECF 6 Drinker te vergrendelen. Zo kunnen de kalveren de ECF 6 Drinkbar niet van het hek afstoten.

In één beweging zetten we de ECF6 Drinkbar op de adaptor. Makkelijk en snel.

Het verwisselen van de Kalverspeen voor ECF drinker is vrouwvriendelijk!

Het plaatsen van de ECF plug gaat eenvoudig met een draadje.

 

Waarom verkopen we de spenen los van de emmers?

Als we de ECF 6 drinker verkopen met spenen aan de bar, dan wordt er helemaal niet over nagedacht. Het is een kalverdrinksysteem dat begint in de eenlingbox. We nemen dan het kalf en de speen vanuit de eenlingbox mee naar de ECF 6 drinker.

Wij helpen u graag met praktisch tips.

Het gehele concept komt vanuit de praktijk. Ontwikkeld door en met veehouders voor veehouders. Bel ons gerust vrijblijvend voor tips. Of meld je aan voor een Online Meeting vanuit onze kalverstal in Dalfsen.

Lees hier verhalen van gebruikers over ons ECF Kalverdrinksysteem

Linda vd Tweel: “Kalveropfok begint met een goede basis”

 

Jenn Breunissen: “De speen is even wennen, in dit geval voor de boerin. Want de kalveren drinken prima!

 

Fam. Hag: Arbeidsverlichting voor ons, meer natuurlijk gedrag en minder stress voor de kalveren met de ECF Milkbar van Wennemars.

 

Fam Katier: een Win-Win Situatie…. Arbeidsverlichting en beter dierwelzijn