"De speen is even wennen, in dit geval vooral voor de boerin, want de kalveren drinken er goed uit"

Jenn Breunissen Winterswijk Woold

In het najaar van 2017 nam ik de kalveropfok op ons melkveebedrijf over. We voerden goede kwaliteit kunstmelk in speenemmers met kruisspeen. We geven ieder kalf de eerste dagen biest van eigen moeder en zijn nauwkeurig met het schoonmaken van de iglo’s en ondergrond. Toch bleef een dip na de eerste week bij veel kalveren bestaan.

Dit najaar, toen een fors kalf binnen drie minuten de emmer leeg had gedronken, ben ik me gaan verdiepen in de drinksnelheid. We hebben over het algemeen flinke koeien en de kalveren zijn daardoor ook niet klein en relatief sterk, dus is een grote, zachte speen een eitje voor ze.

Via een collega-boerin kwam ik op de website van Wennemars terecht. Wat ik daar las en daarna ook van Reineke Wennemars hoorde, leek de oplossing te zijn voor onze kalveren. En dat was het ook! Na eerst enkele emmers te hebben geprobeerd, zijn we binnen een paar weken helemaal overgestapt op de ECF1 Drinkers voor de eerste twee weken in een eenling-iglo en de ECF6 Drinkers voor de groepen.

De speen is even wennen, in dit geval vooral voor de boerin, want de kalveren drinken er goed uit. De drinkhouding is beter, het kalf moet flink werken om te drinken en daardoor komt de natuurlijke reactie (speekselen, lebmaagsleuf en vertering) veel beter op gang. De kalveren zien er zo tevreden uit na de melk! Daarnaast is dip na de eerste week weg en de groei in het eerste halfjaar er ook op vooruit gegaan. Dit levert in de toekomst zeker nog meer op dan we nu zien. Ook qua werkgemak is het weer een stap vooruit. De emmers zijn eenvoudig te reinigen, geen vervelende hoekjes en gaatjes waar melkresten achterblijven en geen losse deksels die zoek kunnen raken. Sneller en makkelijker werken en fitte, gezonde kalveren. Wat wil je nog meer?!