"Kalveropfok begint met een goede basis"

Linda vd Tweel Oosterzee (240 melkkoeien en 160 stuks jongvee)

Een paar jaar geleden heb ik op ons bedrijf de kalveropfok op me genomen. Zo heb ik hier en daar wat aanpassingen gedaan zoals ventilatie, dikkere melkpoeder voeren, de biestkwaliteit meten, meer biest voeren, vooral de 1e keer.

Ik zocht een betere en handigere manier van voeren. We voerden buiten in de eenlinghokjes met de gewone simpele speenemmers die de meesten denk ik wel kennen, of gewoon zo uit de emmer. We hebben buiten in de eenlinghokken plek voor 20 kalveren. Maar er waren vaak problemen met diarree of pensdrinkers. Binnen in de groepshokken van 5 a 6 kalveren voerden we de melk gewoon uit de trog. Niet veel klachten maar geen gelijke groei, 2 die er boven uit staken. De rest te klein en mager. Dat kon en moest anders vond ik.

Dus ben ik op internet gaan zoeken, ik zocht iets waar ik de kalveren snel en hygiënisch mee kon voeren, maar ook dat je ze allemaal even ‘ziet’. Met een drinkautomaat gaat dat toch anders en je word toch makkelijker ‘want het red zich allemaal wel’. Ook daar hebben we in het verleden ervaring mee opgedaan.

Zo kwam ik op de internetpagina van Reineke Wennemars, nieuwe zelf ontworpen 1 drinkers met alleen een speen die je door de emmer trekt geen ventieltjes en ringetjes meer om schoon te houden. En ook verkrijgbaar in een groepsbar waar 6 aan kunnen. Dat leek mij wel wat, zo heb ik met Reineke gebeld voor meer informatie en advies.

Ze legde uit dat de speen het meest het gezondheidseffect geeft doordat het kalf de melk langzaam binnen krijgt en veel speeksel ontwikkeld bij het zuigen. Het speeksel is belangrijk voor een goede vertering. Een dag later kreeg ik 4 ECF1 drinkers en 1 ECF6 groepsbar opgestuurd. Reineke zei ‘probeer het eerst maar, kijk of het wat voor jullie is om kalveren aan de nieuwe speen te zetten. Maar na een paar dagen ging het al super!

Geen pensdrinkers meer, de kalveren zijn fitter en drinken beter. Ook in de groep doen de kalveren het zeer goed geen verschil meer in groei. Reineke hield contact door af en toe even te bellen of een appje. Ik stuur trots foto’s en filmpjes van de kalveren dat ze het zo goed doen.

Nu heeft ieder kalf zijn eigen ECF1 drinker met nummer wat gelijk aan het nummer is van het eenlinghok. Elk groepshok heeft een eigen ECF6 drinker. 2x per dag spoel ik de bakken schoon na het voeren. Na elk kalf maak ik alles grondig schoon voor het volgende kalf. Geen gedoe meer met ventieltjes, ringetjes en dergelijke. Snel alles schoon en kost geen extra tijd. Resultaat een blij kalf en een blije boerin!