Wij leveren de volgende kalverdrinksystemen:

Stel het dier centraal

De kalverdrinksystemen van Wennemars stellen het kalf centraal. Wat heeft het kalf nodig om gezond te blijven en goed te groeien? Deze vraag is essentieel om voor de melkveesector melkkoeien te krijgen die gezond zijn, en die met een lange levensduur efficiënt en probleemloos melk produceren.

Veel factoren zijn daarop van invloed. Wennemars legt zich toe op het drinksysteem. De manier van voerverstrekking heeft invloed op de vertering.

Een kalf drinkt melk van nature met de neus omhoog. Dat is niet voor niets, want drinken vanuit een natuurlijk houding en krachtig zuigen zorgen voor een goede slokdarmreflex.

Zo stroomt de melk langs de pens naar de lebmaag. Krachtig zuigen produceert speeksel. En speeksel zorgt ervoor dat de ph stabiel blijft en dat het kalf niet verzuurt. Met een betere vertering als resultaat, geen voedingsdiarree en geen pensdrinkers. Een efficiënte vertering van de melk en een betere groei.

Open Speen

Deze manier van drinken gaat het best met een speen die een open verbinding heeft met de melk in de emmer. Het kalf zuigt hier graag krachtig op.

 

Het traditionele ventielspeen is namelijk dicht van de achterkant met een balletje, tuitje of pijpje. Zo werkt hij als een pomp waarbij de melk er alleen aan de voorkant uit kan. Met een bijtbeweging krijgt het kalf al melk. Zo krijgt het te snel te veel melk binnen, met het risico op verslikken. Bovendien produceert het kalf te weinig speeksel, met een ongezonde en inefficiënte vertering als gevolg.

 

Enjoy Calf Feeding (ECF) en Milkbar werken met de open speen. Het kalf krijgt de uitdaging de melk uit de emmer te zuigen. Zo doet ze soms wel 3 of 4 minuten over 1 liter melk. Sommige veehouders denken dat dit te moeilijk is voor het kalf, maar juist het tegenovergestelde is waar: langzaam drinken, een goede slokdarmsleufreflex en de speekselproductie voorkomen voedingsdiarree. Daarmee is veel geld te besparen aan onder andere medicijngebruik en arbeid. Gezonde kalveren is genieten en werkt plezierig.

Hygiëne is natuurlijk cruciaal: een open speen is veel eenvoudiger schoon te maken en te houden.