Wij leveren de volgende kalverdrinksystemen:

Stel het dier centraal

De kalverdrinksystemen van Wennemars stellen het kalf centraal. Wat heeft het kalf nodig om gezond te blijven en goed te groeien? Deze vraag is essentieel om voor de melkveesector melkkoeien te krijgen die gezond zijn, en die met een lange levensduur efficiënt en probleemloos melk produceren. Maar ook voor de Kalverhouders. Ook vleeskalveren drinken van nature met de neus omhoog melk. Dat levert minder stress op voor het kalf, geen voedingsfouten, een beter dierwelzijn, en tegelijkertijd een arbeidsverlichting.

Veel factoren zijn daarop van invloed. Wennemars legt zich toe op het drinksysteem. De manier van voerverstrekking heeft invloed op de vertering.

Een kalf drinkt melk van nature met de neus omhoog. Dat is niet voor niets, want drinken vanuit een natuurlijk houding en krachtig zuigen zorgen voor een goede slokdarmreflex.

Zo stroomt de melk langs de pens naar de lebmaag. Krachtig zuigen produceert speeksel. En speeksel zorgt ervoor dat de ph stabiel blijft en dat het kalf niet verzuurt. Met een betere vertering als resultaat, geen voedingsdiarree en geen pensdrinkers. Een efficiënte vertering van de melk en een betere groei.

Uniek: open speen

Deze manier van drinken gaat het best met een speen die een open verbinding heeft met de melk in de emmer. Het kalf zuigt hier graag krachtig op. Het ontwerp van de speen zorgt ervoor dat elk kalf voor elke slok melk een zuigbeweging moet maken. Dat geeft controle over de drinksnelheid.

Een traditionele ventielspeen is aan de achterkant dicht met een balletje, tuitje, klep of pijpje. De speen werkt als een pomp waarbij de melk er alleen aan de voorkant uit kan. Het kalf krijgt hierdoor met een bijtbeweging al melk, met als gevolg dat het te snel te veel melk binnenkrijgt met het risico op verslikken. Bovendien produceert het kalf hierdoor veel te weinig speeksel. Dit resulteert in een ongezonde en inefficiënte vertering.

Met de ECF speen krijgt het kalf de uitdaging om de melk uit de speenemmer te zuigen. Zo doet ze soms wel 3 of 4 minuten over 1 liter melk. Sommige veehouders denken dat dit te moeilijk is voor het kalf, maar juist het tegenovergestelde is waar.

Langzaam drinken, een goede slokdarmsleufreflex en de speekselproductie voorkomen voedingsdiarree. Daarmee is veel geld te besparen aan onder andere medicijngebruik en arbeid. Gezonde kalveren is genieten en werkt plezierig.

Hygiëne is natuurlijk cruciaal: een open speen is veel eenvoudiger schoon te maken en te houden.