Milkbar kalverdrinksystemen

Milkbar is het kalverdrinksysteem uit Nieuw-Zeeland.

Vanaf 2008 brengen we al Milk Bar spenen en Milkbar op de markt in de Benelux. In die tijd was er niets anders dan een kalverdrinkautomaat, een gewone speenemmer of gewoon laten drinken uit een emmer of een trog.
Intussen weten veel veehouders beter: langzaam laten drinken in een natuurlijke drinkhouding en veel speekselproductie zijn essentiële factoren voor een gezonde kalveropfok.

We hebben een beter altenatief, de ECF speenemmers

Met Milk Bar is het ons gelukt om veel kalveren de gehele melkperiode uit een speen melk te laten drinken. In kleine groepen, all in all out, aan een Milkbar. Een prachtig gezicht. Allemaal gezonde en gelukkige kalveren. En daar word je als veehouder ook gelukkig van. Maar om het gehele systeem van Milkbar toe te passen is ons minder goed gelukt. In de eenlingperiode, wat vaak de moeilijkste periode is, worden nog veel kalveren gevoed vanuit een (snelle) ventielspeen. Waarom?

Milkbar heeft nadelen:

  • Prijs van de enkele Milkbar emmers
  • Niet makkelijk schoon het maken
  • Verwisselen van de speen gaat moeilijk om deze mee te nemen naar de groepsemmers
  • Geen deksels

Dat heeft ons aan het denken gezet. Voor de eenlingperiode hebben we de langzame speen nodig in een speenemmer die qua prijs beter past, makkelijker schoon te maken is, waarbij je de speen makkelijk kunt verwisselen, voorzien van een deksel en die hangt aan het meest gebruikte ophangsysteem. In 2016 zijn we begonnen met de ontwikkeling. Deze ECF Speenemmers passen prima naast het Milkbar systeem.

Ook voor lammeren en geiten zijn er verschillende modellen van Milkbar verkrijgbaar. Door de jaren heen zijn er veel bedrijven afgestapt van onbeperkt melk verstrekken aan lammeren. Dit om de reden dat het beperkt melkverstrekken een betere groei en een betere ontwikkeling laat zien doordat er een betere overgang naar kracht- en ruwvoeropname is.