ECF kalverdrinksystemen

Een nieuw kalverdrinksysteem van Wennemars

ECF (Enjoy Calf Feeding)

In 2016 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe speenemmer voor kalveren. De moeilijkste periode van de kalveropfok zit in de eerste 14 dagen. Hygiëne is een heel belangrijk punt. Schoon drinkmateriaal is een must. Maar hoeveel tijd zijn we kwijt aan het wassen van emmers, het los draaien van spenen en het schoonmaken daarvan?

Wij hebben nagedacht over deze problematiek!!

Hygiënisch melk verstrekken tijdens de opfokperiode is een eerste vereiste voor een goede ontwikkeling en de groei van het kalf. Daarnaast hebben hygiëne-maatregelen ook een belangrijke rol om infectieuze aandoeningen buiten de stal te houden.

Ons drinksysteem is zo ontwikkeld dat de gehele binnenkant vlak en glad is. Geen hoekjes, randjes, ventielen waar we moeilijk bij kunnen om schoon te maken. Eigenlijk is ons uitgangspunt een koffie kopje. Hup, even omspoelen en klaar.

De ECF speen is weggewerkt in de wand van de emmer. We trekken de speen in een holte. Deze holte heeft precies de vorm van de achterkant van de speen. Hierdoor zit de speen ook altijd in de juiste positie en kan niet draaien. Het wisselen van de speen gaat heel eenvoudig. Niets te doen met afdichtingsringen.

De speen geeft het gezondheidseffect. De eerste 14 dagen zijn vaak het moeilijkst. Door langzaam te voeden, in een natuurlijke drinkhouding produceert het kalf veel speeksel. Speeksel is belangrijk voor een goede vertering, heeft een bufferende werking en het bevat immuniteit-verhogende componenten. Langzaam drinken verkleint ook de kans op het maken van voedingsfouten.

Voedingsfouten kunnen ook ontstaan door het te hoog ophangen van de speenemmer of groepsbar. Onze richtlijn is 60 a 70 cm van de grond. Kijk maar naar de natuur. Bij een kalf dat onder de koe drinkt zie je precies de houding. Als je die probeert na te bootsen gaat het makkelijker.

Vandaar dat onze ECF 6 drinker hangt aan de ECF Adaptor. Met deze adaptor kunnen we de spenen van de ECF6 drinker op de juiste hoogte hangen onafhankelijk van het hekwerk. Soms hoger dan het hekwerk, maar meestal lager. De ECF6 drinker hangt hierdoor op 1 vaste plek, kan niet schuiven en is vergrendeld. Hierdoor kunnen de kalveren de ECF 6 drinker niet van het hek afstoten.

Onze range bestaat uit ECF1 Speenemmer en ECF6 Drinker. Natuurlijk kunnen aan de groepsbar ook 2,3,4,5 kalveren drinken. We werken dan met een Plug voor ECF6 Drinker die de overige gaten dicht. We nemen de spenen met het kalf mee naar de groepsbar. De ECF6 speenemmer. Zo hebben we 1 systeem en 1 speen. Geen overgangen meer tussen verschillende spenen.

Uniek aan het Wennemars ECF Kalverdrinksysteem

  • De speen is weggewerkt in de wand van de emmer = gepatenteerd
  • De speen zit altijd in de juiste positie en kan niet draaien
  • De binnenkant van de emmer is glad en vlak = hygiëne
  • Alle drinkers zijn uitgerust met een deksel = geen katten, vliegen, stro en ander ongewenst bezoek
  • De ECF 1 drinker hangt aan het meest gebruikte ophangsysteem
  • De ECF 6 Drinker hangt aan een ECF6 Wennemars Adaptor (standaard) = in hoogte instelbaar (juiste positie speen 60 a 70 cm voor de meest natuurlijke drinkhouding)
  • De Kalverspeen voor ECF drinkers is gemaakt van natuurlijk rubber en is makkelijk te verwisselen

Het monteren van de ECF6 Wennemars Adaptor (standaard) gaat eenvoudig. Neem eenmalig de tijd om de adaptor goed te monteren.

Met de groene knop bovenop de adaptor is de ECF 6 Drinker te vergrendelen. Zo kunnen de kalveren de ECF 6 Drinkbar niet van het hek afstoten.

In één beweging zetten we de ECF6 Drinkbar op de adaptor. Makkelijk en snel.

Het verwisselen van de Kalverspeen voor ECF drinker is vrouwvriendelijk!

Waarom verkopen we de spenen los van de emmers?

Als we de ECF 6 drinker verkopen met spenen aan de bar, dan wordt er helemaal niet over nagedacht. Het is een kalverdrinksysteem dat begint in de eenlingbox. We nemen dan het kalf en de speen vanuit de eenlingbox mee naar de ECF 6 drinker.

Wij helpen u graag met praktisch tips.

Het gehele concept komt vanuit de praktijk. Ontwikkeld door en met veehouders voor veehouders. Bel ons gerust vrijblijvend voor tips.

Lees hier verhalen van gebruikers over ons ECF Kalverdrinksysteem

Linda vd Tweel: “Kalveropfok begint met een goede basis”

Jenn Breunissen: “De speen is even wennen, in dit geval voor de boerin. Want de kalveren drinken prima!