Over Wennemars

Historie

Al 3 generaties “Wennemars” boeren aan de rand van het dorp Oudleusen. Het dorp is weliswaar gegroeid, maar het melkveebedrijf ligt nog altijd op dezelfde plek. In 2005 hebben Dick en Reineke het bedrijf overgenomen en melken nu 200 koeien en hebben 72 ha land in gebruik. Kaylee en Dean helpen dagelijks mee. Daarnaast studeren ze allebei Landbouw.

Balans

Een melkveebedrijf runnen is het telkens zoeken naar balans. Balans in werkplezier, privé, passie, prestatie. Als het plezier in het werk verdwijnt betekent dat het einde van de onderneming. Een melkveebedrijf runnen is een manier van leven. Dat leer je niet op school. Dat leer je in de praktijk, en gaat vaak van generatie op generatie. Het is complex en vraagt om vakmanschap.

Visie

Onze doelstelling is om een duurzame melkveehouderij uit te oefenen waarbij mens en dier in topvorm kunnen presteren. Schaalvergroting is geen doel op zich. Wel moet het een omvang hebben waarbij we veranderingen die nodig zijn kunnen doorvoeren. En het bedrijf kunnen overgeven aan de volgende generatie.

Handelsbedrijven

Naast het runnen van het melkveebedrijf zijn we in 2003 gestart met de verkoop van Keenan voermengwagens in de Benelux. Op ons eigen melkveebedrijf mengen we ons voer d.m.v. een paddelmenger Keenan. Het structuurbehoud van het voer, het maken van kleine porties voor bv. de droge koeien, het homogeen mengen zijn bepalende eigenschappen om een gezonde koppel koeien te voeren. Dat past bij ons, en dat dragen we uit.

In 2008 zijn we begonnen in de Benelux met het op de markt zetten van het Nieuw Zeelandse kalverdrinksysteem MILK BAR. In die tijd was er niets anders dan kalveren uit een emmer laten drinken of aan een kalverdrinkautomaat. Kalveren voeren aan een bar met een aantal spenen was niet bekend. Nu 10 jaar later is Milk Bar een begrip geworden bij iedere melkveehouder in de Benelux. Zelfs de kalvermesterijen gebruiken Milkbar voor kalveren die meer aandacht nodig hebben.

Door de feedback van vele melkveehouders en onze eigen ervaring omdat we dagelijks onze eigen kalveren voeren met Milkbar zijn we in 2016 gestart met de ontwikkeling van ons eigen kalverdrinksyteem “Enjoy Calf Feeding” (ECF). De wensen die we hebben, zijn vertaald naar een speenemmer die makkelijk schoon te maken en te houden is. Een speen die makkelijke te verwisselen is, een deksel en een bodemconstructie waardoor we minder restmelk hebben. De basis-principes blijven het zelfde. Langzame melkstroom, natuurlijke houding, goede slokdarmsleufrelex, veel speekselproductie en goed groeiende gezonde kalveren. Al onze producten worden in Nederland geproduceerd met sterke duurzame materialen.